Gemi Lashing
Lashing hizmeti dediğimiz olay tam olarak yükü belli bir konumda veyahut belli bir arayüzde sabitleme ile alakalı işlevsel bir terimin ön koşulu olmaktadır. Bu hizmeti farklı arayüzler deki firmalar verebilselerde bizim takdir edeceğimiz firmalar biraz daha profesyonel olan nitelikli ve köklü firmalar olmalıdır.
Elinizdeki iş için köklü firmalardan destek almak kesinlikle yükleriniz için çok önemlidir. Taşıma sırasında lashing işlemi doğru yapılmaz ise herhangi bir anlamı kalmaz. Aksine sizi daha fazla maddi bir yükün altına sokar.
Peki Lashing Kelimesi Nereden Gelir ?
Avrupa asıllı bir kelime olan Lashing ( lash ) kökünden türemiştir , ve zamanla farklı boyutsal anlamlara bürünmüştür. TDK daki anlamı sabitleme ve bağlama olarak ifade edilmektedir. İlk defa olarak gemi, konteyner ve treyler lara yüklenmiş malzemelerin bağlanması ile alakalı olarak kullanılmıştır.
Avrupada veya deniz dışı kıtlardaki ülkelerde 200 yıla yakın bir zamandır kullanılmaktadır.
Fakat bizim ülkemizde ise 2008 yılına yaşanan Avrupa bahar krizinden sonra yurt içinde üretimi yapılmaya başlanmış ve ekonomik getirisi olan malların ülke dışında bulunan alıcılar tarafından satın alınması işlemine başlatılmış ve bu finansal durumu deniz ötesi ve okyanus aşırı ülkelerin keşfedilmesi üzerine o pazarlara girerek ürün satması yolu ile gelişme gösteren konteyner taşımacılığı sistemi ile başlangıç yapan lashing hizmeti, o yıllardan sonra hızlı bir şekilde gelişme göstermiştir.
Bu gelişmenin getirdiği ekonomik kazanç üzerine ülkemizde yaygın bir şekilde kullanılmaya devam edilmektedir. Bu nedenlerden ötürü lashing hizmetinin günümüzde gittikçe artmaya başlamıştır. Denizaşırı ülkelerin ekonomik ve prestij getirisi üzerine lashing sisteminin en sık ve yaygın bir şekilde kullanıldığı bölüm konteyner lashing başlığı altında karşımıza çıkmaktadır.
Lashing sistemi kendi taşımakta bulunduğumuz olan malın dışarıdan bir darbeye karşı korunaklı olmasıdır. Bu darbe doğadan veya kendi yaptığımız düzensiz planlamalardan gelebilir.
Bu olayları örnekler üzerine artırabiliriz. Kısaca; gemi, treyler ve konteyner üzerine yüklenmiş kargoların doğadan kaynaklanan ya da ilerleme esnasında meydana gelebilecek doğal veya yapay tahribatlara karşı korunması için önlem alınması işlemi olarak tarif edilebilir.
Konteynırlarda ki lashing sisteminin ya da diğer bütün taşıyıcılar için yapılacak olan lashing işlemlerinde kullanılması gereken ekipman ve malzemelerin hepsinin lashing planının daha önceden tasarlanıp yapılması gerekir ve yapılan bu planlamanın elimizdeki ürün ile uyumlu olması gerekmektedir.
Mesela 60 ton ağırlığında ve dairesel şemalara sahip olan bir ürünün kargoda kullanılması planlanan lashing ekipmanlarının ve malzemelerinin elimizdeki ürünü bire bir biçimde koruyacak ve tamamlayıcı niteliklere sahip olması gerekmektedir.
Dayanıklılığı az olan bir ekipman ile elimizdeki ürünü korumamız güç olacaktır. Hatta küçük bir sarsıntı ardından ürünün zarar görmesine sebep olabilir. Ayrıca yurtiçi ya da yurtdışı olsun taşımacılıkta en dikkat edilmesi gereken unsur, ürünün zamanında, güvenli ve sağlam bir şekilde istenilen yere götürülebilmesidir.
Bunların yanında ticaret üzerinden global pazarlarda yer almak isteyen ve bu yer alış sırasında en az maliyet ve en düşük üretim üzerine sevk ihtiyacını gerçekleştirmek isteyen minimum üreticiler veyahut firmalar denizyolu taşımacılığı seçmektedir.
Bildiğimiz üzere deniz yolu taşımacılığında göndereceğimiz veya alacağımız ürünlerin belli bir şekil üzerinde konteynerler içinde lashing sistemi ile kaplanarak gönderilmesi zorunludur ve bu en maliyetsiz yollardan ilkidir Bu yüzden minimal üreticiler dahi bütün taşımacılıktan en Garanti yol denizyolu taşımacılığı dır.